Máta - léčivé vlastnosti, druhy a použití.
Máta - léčivé vlastnosti, druhy a použití
Máta – původ jedné z nejstarších léčivých rostlin
Máta (latinsky Mentha) je vytrvalá rostlina ze stejné čeledi jako meduňka, šalvěj, bazalka a rozmarýn. To, co ji odlišuje od ostatních bylin, je charakteristická, silná vůně, kterou nelze zaměnit s žádnou jinou. Název „máta“ pochází z mytologie a souvisí s Minté, řeckou nymfou, do které se zamiloval král podsvětí Hádes. Jeho žárlivá manželka Persephone ze smutku proměnila nymfu v rostlinu – tu, kterou dnes nazýváme mátou.
Máta je po staletí známá rostlina, původně se pěstovala v Egyptě, na Apeninském a Balkánském poloostrově, ale i na Krétě, Kypru a v západních oblastech Asie, tedy v dnešním Turecku, Izraeli, Sýrii a Libanonu. Máta se postupem času stala populární po celém světě. Mnoho druhů máty roste na nejrůznějších stanovištích, především na vlhkých a mokrých, ale najdeme je i v suchých stepích, kde máta divoká obvykle roste.
Jak máta vypadá?
Máta je trvalka s plazivými oddenky, které mohou dosáhnout výšky až 1,5 metru. Jak již bylo zmíněno, tato rostlina se pozná podle specifické vůně, i když ne vždy se jedná o typickou „mátovou“ příchuť. Je cítit především na jednotlivých, vejčitých nebo elipsovitých listech, které jsou uspořádané protilehle a pokryté jemnými chloupky. Listy máty jsou zpravidla vroubkované, ale některé odrůdy máty mají i celokrajné nebo pilovité listy. Drobné květy máty vyrůstají na vrcholu výhonu ve formě poháru se 4-5 zuby nahoře.
Máta - pěstování
Semena máty se vysazují koncem března / začátkem dubna nebo začátkem srpna, zatímco období květu máty je v létě. Můžeme ji pěstovat vysazenou v zahradě, ale také v květináči nebo truhlíku umístěném na parapetu. Je však vhodné pamatovat na to, abyste vedle sebe nesázeli dva různé druhy máty, protože se mohou vzájemně křížit a vést ke ztrátě jejich neobvyklého aroma. Máta kvete nejlépe ve vlhkém, zcela nebo částečně zastíněném stanovišti. Když jsou příznivé podmínky pro její růst, může růst velmi rychle. Pro pěstování máty se vyplatí vybrat půdu s pH 6,0-7,0.
Máta je považována za agresivní rostlinu, proto se vyplatí ji každé 1-2 roky přesadit na jiné místo, aby si zachovala mátovou vůni a předešlo se tak zahnívání kořenů. Pro zachování krásného vzhledu máty pravidelně sbírejte její listy a vytrhávejte ty stonky, které rostou nesprávným směrem. Pamatujte, že máta kvete během prázdnin, takže její malé květy by měly být oříznuty před rozkvětem, aby zůstala v těsném hroznu. Důležitou informací také je, že i přes mrazuvzdornost může máta v zimě uhynout, proto je třeba ji chránit před příliš nízkými teplotami.
Druhy máty
Podle míry zohlednění hybridních taxonů obsažených v jednotlivých kultivarech máty se rozlišuje až 40 ekvivalentů této rostliny. Nejoblíbenější druhy máty jsou:
● máta peprná – nenáročná na pěstování, odolná proti chladu a s vysokým obsahem esenciálních olejů. Ideální pro přípravu čaje a výrobu sladkostí;
● zelená máta – jedna z nejintenzivněji vonných odrůd máty, ale chuťově jemnější než máta peprná. Doporučuje se používat do čaje a omáček;
● máta zázvorová - okrasná rostlina s jemným nádechem zázvoru;
● máta jablečná – má dlouhé a odolné stonky a velké šedozelené listy. Tato rostlina kvete bíle a zaujme specifickou, lehce jablečnou dochutí;
● máta dlouholistá – má intenzivní vůni, která přitahuje různé druhy hmyzu. Je široce používána v přírodní medicíně;
● čokoládová máta – rychle se rozrůstá a její listy jsou o něco tmavší než u jiných odrůd máty. Dobře se ji daří v horkých a suchých podmínkách;
● máta polní – tento druh máty se často vyskytuje také u nás a kvete v létě. Můžeme se s ní setkat především na vlhkých místech v blízkosti vodních toků;
● kočičí máta – osvědčený odpuzovač hmyzu a skvělá dekorace do každé zahrady. Tato rostlina má pozoruhodný účinek na kočky;
● Marocká máta – má světle zelené, zvlněné listy, které vydávají specifickou, mátovou vůni. V kombinaci se zeleným čajem je sušená marocká máta oblíbeným beduínským nápojem;
● Brazilská máta – známá také jako kubánské oregano. Je to ceněná bylina - koření, která se používá v thajské a kubánské kuchyni.
Máta - léčivé vlastnosti
Máta je považována za jednu z nejstarších léčivých surovin, která se používala již od starověku. První zmínky o jejím využití v bylinářství pocházejí ze Starého zákona a neobvyklé účinky máty ocenil i sv. Hildegarda a Plinius, kteří věřili, že stimuluje činnost mozku. Studenti římských filozofů proto nosili na hlavě věnce z čerstvé máty, která měla působit na jejich inteligenci a zlepšovat koncentraci.
Co je důvodem obliby máty ve fytoterapii? Určitě je ovlivněna snadností pěstování máty po celém světě a také jejím bohatým složením, které mimo jiné zahrnuje:
● esenciální oleje, jako je mátový olej;
● karoten;
● betain;
● flavonoidy a taniny jako rutin a apigenin;
● organické kyseliny;
● fytosteroly;
● vitamíny A, B1, B9 (kyselina listová) a C (kyselina askorbová);
● minerály jako hořčík, mangan, měď, železo, zinek, fosfor, draslík a selen.
Léčivou surovinou máty jsou listy obsahující mentol (v mátovém oleji), dále kyselinu askorbovou (vitamín C), karoten, rutin, betain a stopy jasmínového oleje.
K čemu je máta?
Jejím hlavním úkolem je podporovat práci trávicího systému a také pomáhat při shazování nadbytečných kilogramů. Máta je perfektní i pro lidi se záněty v trávicím traktu a problémy s usínáním. Její příjemná vůně nám pomáhá relaxovat a uklidňovat rozbouřené nervy.
Máta - působení na žaludek
Jednou z nejdůležitějších léčivých vlastností máty je její příznivý vliv na správnou činnost trávicího systému. Máta uvolňuje hladké svaly a tím snižuje bolest. Mátový nálev při zácpě nebo plynatosti je perfektním řešením pro každého, kdo potřebuje přirozenou podporu po požití velkého a těžko stravitelného jídla.
Máta a syndrom dráždivého tračníku
Syndrom dráždivého tračníku je stav, který je často spojen s příliš kořeněnou a tučnou stravou a také nadměrnou konzumací alkoholu nebo kávy. Medicína bohužel stále nemá účinný lék, který by zmírnil silné bolesti břicha a plynatost charakteristické pro IBS. Na druhou stranu máta přijde vhod, protože podporuje fungování vláken odpovědných za pocit bolesti ve střevech a aktivuje určitý typ analgetického kanálu, který zvyšuje komfort každodenního života pacientů.
Máta na játra
Mátový nálev se také doporučuje lidem, kteří bojují s různými typy onemocnění jater a žlučových cest. Lidé s onemocněním žlučových kamenů, žloutenkou a bolestí v oblasti jater by měli tento nápoj zařadit do své každodenní stravy, aby zmírnili nepříjemné pocity.
Máta na průjem
Máta je bylina, která velmi účinně zmírňuje pocity špatného trávení a nepříjemné nevolnosti. Důležité je, že může také pomoci zastavit průjem a snížit příznaky kinetózy u dospělých i dětí.
Máta na ledviny
Čerstvá i sušená máta působí močopudně, a proto podporuje rychlejší vylučování toxinů z těla. Vyplatí se ji užívat v rámci léčby zánětů močových cest a močového měchýře. Dokáže tímto způsobem ulevit od bolesti a zánětu.
Máta pro sportovce
V Íránu byl proveden výzkum vlivu máty na zlepšení výkonnosti organismu sportovců. Ukazuje se, že lidé, kteří konzumovali po dobu 10 po sobě jdoucích dnů vodu s mátovým olejem, měli lepší výsledky ve spirometrii a také měli nižší krevní tlak a klidovou tepovou frekvenci než ti, kteří pili samotnou vodu. Zajímavé je, že pití máty omezovalo únavu a cítili se podstatně lépe. S čím to souvisí? Máta blahodárně působí na uvolnění hladkého svalstva, rozšiřuje průdušky a zlepšuje ventilaci těla.
Analgetický účinek máty
Pití máty se doporučuje i lidem, kteří trpí různými druhy bolestí. Její užívání se vyplatí ženám s menstruačními bolestmi, migrénami, ale i lidem s revmatismem, neuralgií a bolestmi břicha.
Máta - aplikace
V lékárnách a prodejnách zdravé výživy najdete řadu přípravků na bázi máty, které pomáhají ulevit od různých neduhů. K dispozici máme především mátové čaje, mátové sirupy a mátové šťávy, které jsou určeny ke zvýšení obranyschopnosti našeho organismu, podpoře léčby infekcí a zlepšení trávení.
V potravinářském průmyslu se máta peprná používá k výrobě bonbonů, mátových žvýkaček a také likérů s osvěžující mátovou příchutí. Čerstvou mátu lze přidat i do limonády nebo jakéhokoli jiného nápoje na uhašení žízně v horkých letních dnech. Lístky máty jsou skvělé i jako doplněk do salátů, masitých pokrmů nebo tvarohu.
Díky úžasným léčivým vlastnostem máty je použitelná i v kosmetickém průmyslu. Mentol v mátě peprné osvěžuje dech a je proto jednou z klíčových složek mnoha zubních past a ústních vod. Stejná rostlina se používá také v parfémech a kosmetice pro péči o vlasy, včetně v šamponů proti lupům a těch, které urychlují růst vlasů. Mátový olej je účinná léčba popraskaných rtů.
Máta - kontraindikace
I když mátový nálev blahodárně působí na naše zdraví a pohodu, ne každý může těžit z jeho jedinečných léčivých účinků. Máta se nedoporučuje lidem s gastroezofageálním refluxem a těm, kteří trpí pálením žáhy, protože mentol v ní obsažený může potíže ještě zhoršit. Důležité je, že mátový olej pokud se použije v nadměrném množství, může způsobit bolest žaludku, zvracení a dokonce způsobit ztrátu rovnováhy.
Za zmínku také stojí, že při užívání mátových přípravků by měli být obzvláště opatrní lidé s cukrovkou, protože mentol v ní obsažený má potenciální hypoglykemický účinek, což znamená, že může snižovat hladinu glukózy v krvi. Stejně jako u každého bylinného přípravku by měla být máta vždy používána podle pokynů výrobce, pokynů lékaře nebo zkušeného bylináře.
Máta pro dítě – je to dobrý nápad?
Mnoho rodičů si klade otázku, zda mohou dát svému dítěti mátový výluh, když jejich drobeček bojuje s bolestmi břicha, plynatostí nebo zácpou. Je však třeba pamatovat na to, že mátový olej dráždí pokožku a je zároveň alergenem. Mentol v něm obsažený může způsobit laryngospasmus, který může vést až k zástavě dechu.
Z tohoto důvodu se máta nedoporučuje dětem do 4 let. U větších dětí však sledujte jejich reakci při konzumaci mátového čaje. Pokud se u vašeho dítěte objeví příznaky, jako je červená kůže, svědění nebo kašel, může to znamenat, že má alergickou reakci.
Máta v těhotenství
Máta je považována za jednu z nejúčinnějších bylin na zažívací potíže. Často však slýcháme názory, že se máta těhotným ženám nedoporučuje. Je to pravda? Ne úplně. Dámy, které čekají miminko, mohou pít bylinkové čaje na bázi máty, které jim pomáhají při nevolnosti, plynatosti a přetrvávající plynatosti. Máta na ně působí relaxačně a uklidňujícím dojmem a zároveň pomáhá při problémech s nespavostí. Je však vhodné připomenout, že před zahájením užívání máty, je třeba tuto záležitost konzultovat s ošetřujícím lékařem, který určí přijatelnou dávku máty pro nastávající maminku.
Máta a kojení
Přestože si těhotné ženy mohou občas vychutnat osvěžující chuť mátového čaje, kojící matka by se jeho pití měla vyvarovat. Navíc by bylo lepší se mátě vyhýbat nejen ve formě čaje, ale také v bonbonech, žvýkačkách nebo kapkách. Důvod je prostý. Máta může ovlivnit snížení množství mléka produkovaného ženou, proto je mnohem lepší pít mátu až po ukončení období laktace.
Druhým důležitým bodem je obsah mentolu, který, jak již bylo řečeno, patří mezi silné alergeny. I když maminka vypije malý šálek mátového čaje, složky v něm přecházejí do mléka a mohou se stát faktorem způsobujícím průjem nebo podráždění kůže u batolat.
Jak vyrobit mátový sirup?
Na závěr bychom se s vámi rádi podělili o náš recept na domácí mátový sirup, který vás v letních vedrech nejen osvěží, ale také podpoří imunitu organismu, pomůže při léčbě sezónních nachlazení a zmírní trávicí neduhy. Tento sirup lze pít po naředění vodou nebo přidat do nápojů, limonád nebo letních dezertů.
Jak vyrobit mátový sirup? Recept je velmi jednoduchý. Nejdůležitější složkou jsou lístky máty – zelené nebo máty peprné. Potřebujeme asi 30 větviček, které pak důkladně opláchneme a scedíme. Poté dáme vařit 2 litry vody, do které nasypeme 2 sklenice cukru a šťávu z 1 citronu (případně můžeme přidat 1 lžičku kyseliny citronové rozředěné ve vodě). Vše mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Do takto připraveného sirupu nasypeme čerstvou mátu, hrnec přikryjeme a celé macerujeme asi 24 hodin. Dlouhodobé namáčení máty ve vodě z ní vytáhne cenné účinné látky. Po uplynutí této doby mátu z hrnce vyjměte, sirup přeceďte přes cedník a provařte. Hotový mátový sirup nalijte do vypařených sklenic a pečlivě utáhněte. Vyplatí se sklenice podrobit krátké (asi 5 minut) pasterizaci, aby se prodloužila trvanlivost sirupu.