Quinoa - léčivé vlastnosti, původ a použití.
Quinoa - co to je?
Quinoa (latinsky Chenopodium quinoa Willd.), také známá jako quinoa nebo peruánská rýže, je druh z jednoleté rostliny, která patří do rodiny quinoa nebo amarantů (v závislosti na zdroji a klasifikačním systému). Quinoa, stejně jako amarant a pohanka, je pseudoobilovina, což znamená, že jde o rostlinu produkující škrobovitá semena, ale sama o sobě zrnem není.
Co znamená „quinoa“ v češtině? Jak uvádějí slovníky, znamená to jednoduše „quinoa“, což souvisí s českým ekvivalentem této rostliny, tedy quinoa bílá (latinsky Chenopodium album) a quinoa, které se dříve pěstovaly v okolí Gabunu. V současné době se v Česku bílá quinoa pěstuje zřídka kvůli příliš krátké vegetační době. V české flóře je druh rostlin patřící do čeledi quinoa označován jako efemerofyty.
Neobvyklé vlastnosti a cenné nutriční hodnoty quinoy využívali domorodí obyvatelé Jižní Ameriky po staletí. V těchto oblastech se prý pěstovala před více než 5000 lety, kdy jí Inkové používali jako základní potravinu. Dodnes je tam quinoa označována jako „posvátné zrno Inků“, „zlaté zrno Inků“ nebo matka zrn.
První semínka quinoy podle tradice zasel vládce Inků. Během válek to byla základní potrava válečníků, kteří ji potřebovali, aby jim dodala sílu a poskytla jim pocit sytosti. Pěstování quinoy bylo v Jižní Americe velmi oblíbené až do doby dobytí – pak se v těchto oblastech objevil ječmen a pšenice.
V současnosti se quinoa vyskytuje především v oblastech And, především v oblasti Peru (hlavní vývozce quinoi, odkud se ročně vyveze 41,7 tis. tun quinoy), Bolívie (38,26 tis. tun ročně), Ekvádoru ( 0,82 tisíce tun ročně), Chile, Brazílie a také Kolumbie a Argentina. Najdeme ho i v USA
(oblast San Luis v Arizoně), Indie a Kanada. V Evropě se s ní můžeme setkat především v Německu, Francii, Belgii, Nizozemsku, Španělsku a na Britských ostrovech.
Jak quinoa roste?
Quinoa je samosprašná jednoletá rostlina blízce příbuzná špenátu. Jedlým plodem quinoy jsou semena nažek o velmi malém průměru 1,1-2,5 mm. I když se quinoa lidově nazývá zrno, je třeba připomenout, že s obilím nemá mnoho společného.
Jak pěstovat Quinou?
Quinoa nemá na pěstování příliš velké nároky. Úspěšně roste v Andské vysočině v nadmořských výškách přesahujících 4000 m nad mořem. Neodradí ji ani drsné klima a neúrodná půda, kde nám na rozdíl od jiných rostlin dává bohatou úrodu. Zajímavostí je, že quinou lze pěstovat na jakémkoli kontinentu bez ohledu na terén nebo pH substrátu.
Díky nízkým nárokům na půdu a vysokému stupni konkurenční schopnosti ve srovnání s většinou plevelů roste quinoa velmi rychle a dozrává již 4-5 měsíců po výsevu. Zajímavostí je, že stonky quinoy dosahují výšky až 2,5 metru. Má plochá oválná semínka, která po napuštění vodou velmi rychle klíčí, což je nutné k překonání nepříjemné pachuti quinoy.
Odrůdy quinoy
Quinoa se vyskytuje v několika odrůdách, z nichž většina se nachází v Jižní Americe. Patří mezi ně následující druhy quinoy:
● quinoa údolní, která se vyskytuje v údolích nejčastěji v nadmořské výšce 2000-3000 m n. m.;
● quinoa náhorní, která roste v oblasti jezera Titicaca;
- solné pánve - roste v oblasti bolívijských solných pánví;
● quinoa na mořské hladině, vyskytující se v Chile;
● subtropická, která pochází z andské oblasti Bolívie.
Jak jsme již zmínili, nejoblíbenější odrůdou quinoy v Česku je bílá quinoa, která je považována za plevel a roste po celé zemi. Před válkou se tato rostlina často objevovala na stolech chudých rodin, které ji připravovaly jako náhradu kapusty nebo špenátu. Dnes však víme, že bílá quinoa a zejména její kořen a nať, je rostlina plná výjimečných léčivých vlastností (připravená ve formě nálevu dokáže tišit kašel).
Známým druhem quinoy, je její okrasná varianta, pěstovaná na zahrádkách. V obchodech se zdravou výživou najdeme tři druhy quinoy – bílou quinou, červenou quinou a černou quinou, které se po přípravě liší nejen chutí, ale i konzistencí.
Jaká je chuť quinoy?
Bílá quinoa se vyznačuje jemnou, lehce nasládlou chutí a po uvaření rychle nabobtná, červená quinoa a černá quinoa mají specifickou, velmi výraznou chuť, přičemž po uvaření zůstávají křupavější.
Quinoa – nutriční hodnoty
Zrna quinoy se vyznačují vysokou nutriční hodnotou – obsahují správně vyvážený obsah všech živin nezbytných pro správné fungování našeho těla. Ve 100 g quinoy, která obsahuje asi 368 kcal, najdeme:
● bílkoviny: 14,12 g;
● celkový tuk: 6,07 g;
● nasycený: 0,706 g;
● mononenasycené: 1,613 g;
● polynenasycené: 3,292 g;
● omega-3: 0,307 g;
● omega-6: 2,985 g;
● sacharidy: 64,16 g;
● vláknina: 7 g.
Porce quinoy obsahuje také velké množství vitamínů:
● vitamin A: 14 I.U;
● vitamin E: 2,44 mg;
● vitamin B1 (thiamin): 0,360 mg;
● vitamin B2 (riboflavin): 0,318 mg;
● vitamin B3 (PP): 1,52 mg;
● vitamin B6: 0,487 mg;
● kyselina listová: 184 ug;
● kyselina pantothenová: 0,772 mg.
Quinoa je také bohatá na téměř všechny minerály potřebné pro naše tělo, včetně:
● vápník: 47 mg;
● železo: 4,57 mg;
● hořčík: 197 mg;
● fosfor: 457 mg;
● draslík: 563 mg;
● sodík: 5 mg;
● zinek: 3,10 mg;
● měď: 0,59 mg;
● mangan: 2,03 mg;
● selen: 8,5 µg.
Quinoa je bohatým zdrojem aminokyselin – obsahuje všech 9 exogenních aminokyselin, které si naše tělo nedokáže samo syntetizovat. Pro srovnání, v quinoy je k dispozici asi 1,5-2,5krát více aminokyselin než v rýži. Quinoa obsahuje také vysoký obsah esenciálních nenasycených mastných kyselin (EFA), a to kyseliny linolové (LA), která patří do skupiny omega-6, a kyseliny linolenové, která patří mezi omega-3 mastné kyseliny. Naše tělo si je nedokáže samo vyrobit, přestože jsou nezbytné pro mnoho důležitých procesů v našem těle.
Důležité je, že quinoa je také zdrojem flavonoidů, především kempferolu a kvercetinu, které se vyznačují antioxidačními vlastnostmi podporujícími odstraňování volných radikálů.
Má quinoa lepek?
Za zmínku také stojí, že quinoa se od ostatních krup a obilovin odlišuje nízkým glykemickým indexem IG = 35 (v případě vařených zrn quinoy). A jaký je vztah quinoa-lepek? Tato zrna neobsahují lepek, proto se používají jako základní složka stravy u lidí s celiakií. I když jsou příznaky alergie na quinou potenciálně možné, jejich výskyt je přesto minimální.
Quinoa – vlastnosti
Do jisté doby se o quinoy málo hovořilo a většina lidí se o její existenci dozvěděla teprve nedávno. Za tyto změny je odpovědný větší zájem veřejnosti o zdravý životní styl a sahání po produktech, které obsahují cenné živiny. Dnes je quinoa považována za cennou náhradu rýže, která obsahuje méně sacharidů a navíc je bohatá na aminokyseliny a vlákninu.
Quinoa – antioxidační vlastnosti
Quinoa je pro naše tělo zdrojem důležitých fenolových kyselin, které se vyznačují antioxidačními vlastnostmi. Polyfenoly jsou zodpovědné za snížení rizika vzniku mnoha druhů rakoviny, cukrovky a neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba nebo roztroušená skleróza. Souvisí s vlivem polyfenolů na snižování úrovně oxidačního stresu, tedy nadměrné aktivity volných radikálů v našem těle.
Quinoa – léčivé vlastnosti při onkologických onemocněních
V posledních letech se hodně mluví o potenciálních protirakovinných účincích quinoy. Podle polských vědců z Jagellonské univerzity v Krakově dokážou výtažky ze semen, klíčků a listů quinoy jasně inhibovat proces množení buněk rakoviny prostaty potkana a také pozitivně ovlivnit omezení mezi buněčné komunikace pomocí štěrbinových spojů a snížení vitro migrační aktivita.
Semínka quinoy – vlastnosti, které chrání kardiovaskulární systém
Vzhledem k tomu, že zrna quinoy jsou bohatým zdrojem nenasycených tuků, především kyseliny linolenové, olejové a linolové, může jejich konzumace přispět ke snížení hladiny cholesterolu a snížit riziko rozvoje aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění.
Quinoa - léčivé vlastnosti pro diabetiky
Quinoa má vysoký obsah d-xylózy a maltózy a nízký obsah glukózy a fruktózy. Díky tomu by měla být zařazena do jídelníčku diabetiků, zejména s ohledem na její nízký glykemický index. Quinoa obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá zpomalovat uvolňování glukózy v krvi, potlačuje chuť k jídlu a reguluje hladinu cholesterolu. Výzkumy ukazují, že quinoa má také příznivý vliv na náš lipidový profil.
Quinoa semena - protizánětlivé vlastnosti
Semínka quinoy obsahují velké množství saponinu, který posiluje odolnost vůči alergiím, plísním a virům a výrazně omezuje rozvoj zánětů v našem těle.
Quinoa – hubnutí a vegetariáni
Quinoa je plnohodnotným zdrojem bílkovin, které tvoří téměř 20 % jejího složení. Důležité je, že obsahuje všechny exogenní aminokyseliny, včetně lysinu (zodpovědného za buněčný růst a regeneraci), cysteinu a methioninu. Proto lze quinou považovat za alternativu živočišných bílkovin pro vegetariány a vegany.
Díky nízké výhřevnosti se skvěle hodí i pro lidi, kteří si chtějí udržet štíhlou linii. Energie se po konzumaci quinoy navíc uvolňuje postupně, čímž se řadí mezi oblíbené potraviny mezi kulturisty – quinoa usnadňuje budování svalů a zároveň urychluje proces spalování tuků.
Quinoa - použití
Quinoa se vyznačuje lehce nasládlou chutí – po uvaření chutná jako kus kus. Skvěle se proto hodí jako jedna z ingrediencí nejen hlavních jídel, ale i dezertů. V kuchyni ji můžeme použít jako alternativu rýže, krup, brambor nebo těstovin.
Zbývá si položit otázku: "quinoa - co s ní?"
Dá se z ní udělat mouka, kterou pak můžete použít na pečení koláčů, palačinek nebo koláčů. Můžeme si udělat také pufovanou quinou. Jak pufovanou quinou jíst? Tato forma quinoy je skvělým doplňkem domácího müsli, snídaňových cereálií, smoothies nebo kaší. V obchodech můžete koupit i celá zrna quinoy, která by měla být předem namočená nebo tepelně upravená. Poté můžeme quinou přidat do polévky nebo zeleninových pokrmů a jíst samotnou s přidáním oleje a koření.
Je quinoa zdravá? Quinoa vedlejší účinky
Pamatujte, že ačkoli je quinoa velmi zdravá a má vysoký zdravotní účinek, může u některých lidí vyvolávat nežádoucí účinky.
Quinoa obsahuje saponiny, které brání průmyslovému využití této rostliny a přispívají ke snížení srážlivosti krve, plazmolýze červených krvinek a snížené biologické dostupnosti některých živin. Aby se tyto sloučeniny z quinoy odstranily, je nutné odpovídající ošetření ve formě loupání zrn quinoi nebo jejich důkladného omytí vodou.
V některých případech může konzumace quinoy vést k anafylaktické reakci, jak dokládá situace ve Francii, kde byl v roce 2008 poprvé hlášen případ vedlejších účinků konzumace quinoy. U pacienta se objevila anafylaktická reakce v podobě potíží s polykáním, oslabením hlasu, kopřivky na těle a otoků. Tato reakce byla výsledkem nesnášenlivosti některých sloučenin obsažených v quinoy.
Quinoa - recepty
Vegetariánský burger
Ingredience:
● 400 g vařené quinoy
● 4 vejce
● 40 g strouhaného sýra
● 1 cibule
● 3 stroužky česneku
● ½ lžičky soli a špetka vašeho oblíbeného koření
● 1 polévková lžíce kokosového oleje
Všechny ingredience (kromě oleje) dejte do velké mísy a důkladně promíchejte. Z připravené hmoty vytvarujte 6-10 kulatých burgerů a poté je vložte na rozpálenou pánev s troškou oleje. Burgery opékejte asi 10 minut z každé strany, dávejte pozor, aby příliš nezhnědly.
Quinoa salát
Ingredience:
● 100 g quinoy
● 1 avokádo nakrájené na kousky
● několik cherry rajčat
● 50 g sýru feta
● hrst listů špenátu
● 3 lžíce olivového oleje
● lžíce citrónové šťávy
● 1 polévková lžíce dýňových semínek
● špetka soli a pepře
Quinou uvaříme podle návodu a poté necháme vychladnout. V misce smícháme olivový olej s citronovou šťávou a kořením. Po vychladnutí quinoi spojte všechny ingredience a důkladně promíchejte s omáčkou.
Quinoa dezert
Ingredience:
● 50 g quinoy
● sklenici rostlinného mléka (kokosového nebo mandlového)
● hrst vašich oblíbených ořechů
● malý banán
● hrst bobulí, jako jsou maliny nebo borůvky
● lžičku arašídového másla
Quinou důkladně propláchněte a poté uvařte ve sklenici rostlinného mléka, do kterého můžete případně přidat lžičku medu. Banán nakrájíme na malé plátky a nasekáme ořechy. Uvařenou quinou dáme do mísy, přidáme arašídové máslo a ozdobíme plátky banánu, ořechy a lesním ovocem.
Jak můžete vidět, quinoa je zajímavou složkou zdravé, vyvážené stravy, která tělu dodává cenné bílkoviny a mnoho cenných živin. Díky vynikajícím léčivým vlastnostem i skvělým možnostem využití quinoy v kuchyni stojí za to obohatit o ni náš jídelníček a vychutnat si její báječnou chuť.
Tak vidíte, quinoa je prostě báječnou surovinou, která by neměla chybět v žádné kuchyni:-)