Není kyselost jako kyselost. A některým druhům kyselosti je lépe se vyhnout. Když je člověk kyselý psychicky a mentálně, určitě se nežije dobře jemu samotnému, ale ani jeho okolí. Mnohdy ho něco trápí, utápí se v problémech, které pak přenáší na druhé. To není ideální stav a určitě je dobré, když se takový člověk někomu otevře a třeba si i řekne o psychologickou pomoc.
Horší však je překyselení fyzické. Tedy překyselení našeho těla, které je pro mnohé mýtus, ale pro mnohé také zdvižený prst. Tělo nám překyselením dává najevo, že nežijeme zrovna zdravě. Často si ani neuvědomujeme, že děláme stále stejné chyby, kterými si škodíme. Většinou to zjistíme, až se začnou ozývat různé zdravotní neduhy.
Překyselení organismu a jeho příznaky:
• únava
• nespavost
• nekvalitní spánek
• snížení imunity
• bolesti svalů
• bolesti kloubů
• padání vlasů
• lámání nehtů
• zácpa nebo průjem
• poruchy trávení
• nadměrné pocení
• osteoporóza
• celulitida
• deprese
• zimomřivost
• zápach z úst
Pokud se v některých z těchto příznaků poznáváte, je dobré si pořídit v lékárně papírky pro měření ph moči a hodnoty si zkontrolovat. Na krabičce najdete přesnou škálu hodnot, ve kterých byste se měli pohybovat. Velmi zjednodušeně řečeno ideální hodnoty jsou v rozmezí 7,35 až 7,45. Naprosto ideální je hodnota 7,4. Hodnoty pod 7,35 jsou kyselé a nad 7,45 zásadité. Pokud je naše tělo neutrální nebo zásadité, můžeme tím předcházet vzniku zdravotních neduhů, nebezpečných chronických zánětů i mnoha často fatálních civilizačních onemocnění. Překyselením také tělo přichází o velké množství minerálů, prostřednictvím kterých se snaží překyselení zmírnit. Jsou to ku příkladu vápník, hořčík, draslík. Ty nám pak zase chybí na potřebných místech v těle a nastávají další nerovnováhy. Může vznikat např. osteoporóza, která je velkým zdravotním problémem.
Jak podpořit odkyselení organismu:
• zhluboka dýchat, prodýchávat se
• věnovat se fyzické aktivitě, hodně chodit a cvičit
• zařadit do jídelníčku vhodné potraviny (zelenina, ovoce, hodně čisté vody), viz. níže
• vyloučit z jídelníčku kyselinotvorné potraviny (cukr a sladkosti, průmyslově zpracované potraviny, alkohol), viz níže
• otužovat se a dopřávat si dlouhé koupele a plavání
• vyhýbat se stresu a stresovým situacím
• nepřepínat síly
• neponocovat
• kvalitně a dostatečně dlouho spát
Abyste se lépe zorientovali, které potraviny jsou pro odkyselení vhodné, zde je jejich výčet:
- zelenina (ředkve, ředkvičky, cibule, česnek, okurky, vodnice, zázvor, rajčata, špenát, brokolice, květák, červená řepa, hlávkové saláty, kapusta, kedlubny, veškerá kořenová zelenina, především petržel nať i kořen),
- ovoce (hrušky, jahody, maliny, borůvky, jablka, mango, pomeranče, banány, meruňky),
- ořechy natural,
- melasa,
- med,
- citron a citronová šťáva,
- zelený čaj,
- čaje z bylinek,
- pivo, ale pouze plzeňské a další.
A zde je pár potravin, které nám mohou naši snahu kazit a organismus překyselovat:
- bílý cukr a sladkosti,
- mléko a mléčné výrobky,
- pečivo z bílé mouky,
- konzervy a polotovary,
- alkohol,
- tmavé maso, králičí maso,
- uzeniny,
- čokoláda a kakao,
- káva, černý čaj,
- sycené nápoje a perlivá voda,
- oves a výrobky z ovsa a další.
Zde je jen pár tipů, jak změnit jídelníček a své každodenní zvyky, díky kterým se nám podaří snížit naše ph a celkově se ozdravit. Léto je ideálním časem pro tyto změny. Tak nebuďme kyselí na žádný způsob. Přejeme vám, ať se máte dobře a jste zdraví. :-)