Brusinka - původ, složení, léčivé vlastnosti a aplikace
Brusinkové keře - původ
Brusinka velkoplodá (Latin Vaccinium macrocarpon) je v současnosti nejoblíbenějším druhem brusinek, které pocházejí z Jižní Ameriky. Tato rostlina obývá hlavně rašeliniště Evropy, Sibiře, USA a Kanady. Brusinka kvete v červnu / červenci a její velké, červené plody dosahují zralosti přibližně 100 dní po odkvětu. Brusinka velkoplodá se vyznačuje kyselou chutí, která souvisí s přítomností kyseliny citronové. Přítomnost kyseliny benzoové, která je přírodním konzervantem, zase zajišťuje její dlouhotrvající svěžest.
Brusinky velkoplodé byly po staletí používány původními obyvateli Severní Ameriky. Zpočátku především jako potravina, přírodní barvivo používané k barvení tkanin i jako lék, kvůli neobvyklému složení této rostliny. Indiáni z Delawar nazývali brusinku „ibimi“, což v jejich jazyce mělo znamenat „kyselé bobule“. Je zajímavé, že v indické kultuře bylo s ibimi také zacházeno jako se symbolem přátelství a míru.
V Evropě se první zmínka o brusinkách velkoplodých objevila v roce 1620, kdy se s ní evropští kolonisté setkali v USA při oslavách dne díkůvzdání. Od té doby se brusinky staly klíčovým prvkem ve výživě Severoameričanů.
V Čechách se nejčastěji setkáváme se dvěma hlavními odrůdami brusinek, jako je brusinka bahenní (Latin Vaccinium oxycoccos) a brusinka malolistá (Latin Vaccinium microcarpon). Oba tyto druhy většinou pokrývají nížinné oblasti, mnohem méně často horské oblasti. Během období květu je lze snadno nalézt v bažinatých lesích a v lesních rašeliništích (vysokých a přechodných).
Brusinka - pěstování
Pěstování Brusinek velkoplodých začalo v roce 1816, kdy si kapitán Henry Hall z Dennisu v Massachusetts všiml, že nejlépe rostou brusinkové keře, které byly podsypány malou vrstvou písku. Inspirován tímto objevem začal znovu vysazovat keře divokých brusinek a přidávat do nich písek, což mělo za výsledek velké úspěchy při pěstování této rostliny. Nápad kapitána Halla ocenili i ostatní pěstitelé, díky čemuž pěstování velkoplodých brusinek nabralo na obrátkách.
U nás začaly první pokusy s pěstováním brusinek na konci 50. let 20. století. Nepřinesly však očekávané výsledky, což domácí pěstitele odradilo od dalších pokusů o pěstování brusinek. Důvodem obtíží jsou specifické půdní požadavky, charakteristické umístění a relativně vysoké náklady na založení plantáže.
Jak a kde roste brusinka? Brusinky vyžadují pěstování v rašelinových nebo mírně minerálních půdách, stejně jako v těch, kde je vysoká hladina podzemní vody a dobré sluneční světlo. Stojí za připomenutí, že brusinkové keře jsou velmi citlivé na nedostatek vody, a proto vyžadují neustálé zavlažování po celý rok. Co je také důležité, substrát pro pěstování brusinek musí mít nízké pH, které by mělo oscilovat kolem 3-3,5 pH. Vzhledem k tomu, že plazivé výhonky a květy brusinek jsou citlivé na mrazy, je potřeba je na podzim a v zimě chránit.
Je brusinka zdravá?
Brusinka velkoplodá, která je nejoblíbenější po celém světě, je rostlina s velmi vysokým potenciálem podporujícím zdraví, což souvisí s bohatým chemickým složením jejích plodů. Stojí za to vědět, že brusinky jsou silnou pokladnicí vitamínů A, E, K, C a P a také vitamínů patřících do skupiny B (B1, tj. Thiamin, B2, tj. Riboflavin, B3, tj. Niacin a B6). Brusinkové plody navíc obsahují velké množství:
● minerály, jako je železo, vápník, draslík, selen, fosfor, jód a hořčík;
● vláknina;
● lutein a beta-karoten;
● bioaktivní sloučeniny s antioxidačními a antimikrobiálními vlastnostmi;
● organické kyseliny, včetně kyselina citrónová, chinová, jablečná, benzoová, gallová, hippurová a ursolová, která má silný protizánětlivý účinek;
● třísloviny;
● polyfenoly a flavonoidy, jako např. antokyany, flavonoly, třísloviny, myricetin, peonidin (zodpovědný za červenou barvu brusinek) a kvercetin, který je v brusinkách nejhojnějším antioxidačním polyfenolem;
● proanthokyanidiny (PAC), které jsou vyšší než u jiného ovoce, jako jsou maliny, jahody nebo černý rybíz.
Je však třeba si uvědomit, že nejvíce živin obsahují čerstvé brusinky. A co víc, obsahují téměř 90% vody a zbytek tvoří hlavně sacharidy a vláknina. Sušené brusinky mají naopak mnohem více kalorií a cukru. Jaké jsou vlastnosti sušených brusinek? Je to cenný zdroj vlákniny, která také poskytuje velké množství vitamínu E a C, stejně jako minerály, jako je měď a mangan.
Jak sušit brusinky?
Ačkoli můžeme v obchodech bez problémů najít sušené brusinky, nikdy si nemůžeme být jisti, zda byly správně usušeny a skladovány. Nejlepším řešením je proto koupit si čerstvé brusinky a sami je usušit.
Stejně jako u jiného ovoce může sušení brusinek prodloužit jeho trvanlivost a umožnit dlouhodobé skladování doma. Samotný proces sušení zahrnuje odpařování vody z ovoce, což je přirozené prostředí pro možný vývoj bakterií a všech mikroorganismů. Nejprve musíte brusinky důkladně umýt a poté osušit. Na výběr máme z několika možností - sušení v elektrických sušičkách nebo speciálních sušicích zařízeních, stejně jako sušení v běžné troubě.
Brusinky by měly být před sušením rovnoměrně rozloženy na plech pokrytý pečícím papírem. Poté nastavte teplotu ouby na 40–50 ° C a začněte sušit. Důležité je, nechat dvířka trouby mírně pootevřená, což zajistí lepší cirkulaci vzduchu. Hotové sušené brusinky skladujte v nádobách nebo uzavřených fóliových sáčcích.
Brusinky – vlastnosti
Brusinka je rostlina plná prvků, které mají příznivý účinek na celé naše tělo. Navíc, čím více výzkumů se provádí, tím více výhod můžeme uvést. Brusinka se v medicíně používá po staletí - indiánští indiáni a námořníci z Nové Anglie ji používali mimo jiné jako prevenci kurdějí
Co léčí brusinky? V lidovém léčitelství se brusinka používá hlavně při léčbě nachlazení, anginy pectoris, revmatických onemocnění, potíží s močovým měchýřem, žaludkem, střevy a slinivkou, dále při léčbě avitaminózy a chronické únavy. Vzhledem k tomu, že brusinka roste hlavně ve vyvýšených rašeliništích, hromadí se v ní ve vysokých koncentracích látky zvané proanthokyanidiny, které chrání játra, snižují hladinu cukru v krvi a podporují činnost srdečního svalu.
Brusinky a infekce močových cest
Čerstvé i sušené brusinky se používají při infekcích močových cest, kterými trpí především ženy. V současné době až 30% žen uvádí, že se s cystitidou setkalo alespoň jednou, zatímco muži trpí tímto onemocněním osmkrát méně často. Bakterie Escherichia coli (E. coli) jsou zodpovědné především za vznik infekcí močových cest, které se v močových cestách usazují, a tím způsobují zánět.
Brusinky také snižují přilnavost bakterií ke stěnám močových cest a omezují jejich množství v moči, což souvisí mimo jiné s s přítomností proanthokyanidinů (PAC) a tříslovin. Důležité je, že přípravky z brusinek také účinně předcházejí infekcím močového měchýře u lidí, kteří mají problémy s jeho úplným vyprázdněním, jako jsou muži se zbytněním prostaty, lidé po mrtvici nebo se zavedeným katétrem.
Brusinkové plody a nemoci trávicího systému
V brusinkách najdeme také mnoho cenných látek, které jsou schopné zastavit růst bakterií přispívajících k tvorbě žaludečních vředů. Příkladem je bakterie Helicobacter pylori, které je díky proantokyanidinům (PAC) obsaženým v brusinkách zabráněno v ukládání do žaludeční sliznice.
Brusinka lesní a ústní hygiena
Stojí za zmínku, že podle výzkumu může brusinkový extrakt snížit až o 60% ukládání bakterií v ústech. Pravidelná konzumace brusinek proto může snížit množství patogenních bakterií hromadících se v ústech a také snížit riziko vzniku parodontozy.
Brusinka pro oběhový systém
Četné flavonoidy nalezené v brusinkách také chrání oběhový systém před rozvojem různých typů srdečních chorob, včetně ischemické choroby srdeční. Předcházejí tvorbě krevních sraženin a rozšiřují krevní cévy. A co víc, díky antioxidantům obsaženým v brusinkách můžeme přecdázet vysokému cholesterolu a rozvoji aterosklerózy.
Co udělat z brusinek?
Vzhledem k tomu, že čerstvé brusinky jsou velmi kyselé, většina lidí si vybere produkt v jiné, o něco více zpracované formě. Vybírat můžeme mimo jiné z:
● brusinkové kapsle;
● brusinkové přípravky, jako je brusinkový džem nebo brusinkový džem;
● brusinkový džus;
● brusinková tinktura;
● sušené brusinky.
Jak konzumovat brusinky, aby chutnaly opravdu lahodně? Stačí je použít jako přídavek do salátů, kaší, koktejlů nebo smoothie. Pro milovníky slaných pokrmů doporučujeme připravit brusinky v kombinaci s masem vč. se zvěřinou nebo vepřovým masem.
Brusinky v těhotenství
Těhotné ženy mnohem častěji bojují s infekcí močových cest. Pokud se tento problém neléčí, může mít za následek předčasný porod nebo snížení porodní hmotnosti dítěte. Užívání přípravků s brusinkami proto může snížit riziko vzniku infekcí močových cest. Ženám se doporučuje mimo jiné konzumace brusinkové šťávy během těhotenství, tablet, extraktů nebo kapslí. Je však potřeba dodržovat denní dávky brusinek kvůli riziku poruch trávicího systému.
Kolik brusinek bych měl denně přijmout?
Neexistují žádné obecné normy pro denní dávku čerstvých nebo sušených brusinek - měla by být vždy přizpůsobena naší každodenní stravě. Je však třeba mít na paměti, že hrst sušených brusinek má až 127 kcal. Proto bychom to s množstvím neměli přehánět. Na druhou stranu, jak výzkumy potvrzují, hrst brusinkových plodů je schopna nám poskytnout potřebnou denní dávku polyanthokyanidů.
Mnoho lidí si také klade otázku, kolik brusinek jíst při zánětu močového měchýře? Výzkum provedený v posledních letech ukazuje, že bezpečné dávky brusinek se pohybují kolem 100-300 gramů čerstvých brusinek denně. A kolik byste měli denně vypít brusinkového džusu? V tomto případě odborníci zdůrazňují, že 60-150 ml 100% brusinkové šťávy je schopno výrazně podporovat naše zdraví. A to za předpokladu, že tento nápoj konzumujeme alespoň 2 týdny.
Brusinka - kontraindikace
Hlavní kontraindikací konzumace brusinek je užívání antikoagulancií obsahujících warfarin. Látky obsažené v brusinkovém ovoci mohou způsobovat problémy s odstraňováním této látky z těla, což zase může přispět k rozvoji krvácení. A co víc, lidé trpící cukrovkou by měli pamatovat na konzumaci brusinkové šťávy bez přidání cukru.
Brusinky také obsahují oxaláty, takže je třeba mít na paměti, že užívání příliš velkého množství může přispět k rozvoji ledvinových kamenů a zhoršit příznaky onemocnění u lidí, kteří s ními již bojují. Oxaláty navíc snižují vstřebávání vápníku, proto by se lidé trpící nedostatkem iontů vápníku v těle měli také vzdát konzumace brusinek.
Brusinky - kde koupit a kolik to stojí?
Kde koupit brusinkovou šťávu a kde kapsle nebo kvalitní sušené brusinky? Nejlepší je zajít do lékárny nebo osvědčeného obchodu se zdravou výživou, kde budeme mít jistotu, že najdeme pouze vysoce kvalitní produkty na bázi fytoterapeutických surovin. V internetových obchodech také můžeme stále častěji nacházet pozoruhodné produkty, ale v tomto případě by měla být věnována zvláštní pozornost nákupu pouze od těch prodejců, kteří specializují se na prodej přírodních doplňků a mají pozitivní zpětnou vazbu od zákazníků. Vřele Vám můžeme doporučit také náš e-shop s mnohaletou tradicí a záštitou proslulého MUDr. Marcela Paszandy. Businky zde najdete ve formě 100% šťávy, bez přídavku cukru a jakékoli chemie https://www.herbavis.cz/produkt/brusinky-vital.
Brusinka je mimořádně cenná rostlina, která vykazuje nejen profylaktické, ale i terapeutické vlastnosti. Její zajímavá chuť, bohaté chemické složení a ne příliš vysoká cena jsou pádným důvodem k její pravidelné konzumaci.