Málokdo ví, že
Ibišek súdánský nebo také
Hibiscus sabdariffa je vlastně okrasná rostlina. Odrůdy této neobvyklé rostliny se vyskytují v těch nejrůznějších koutech světa, kde je
ibišek považován za bylinu s pozoruhodnými léčivými vlastnostmi, ale také za přírodní zkrášlující a dochucující doplněk.
Ibišek je národní květina Jižní Koreje, je považován také za symbol Malajsie a Havaje. Nicméně tradice používání ibišku pro jeho nutriční hodnoty pochází s největší pravděpodobností z Egypta, Malajsie a Indie. Díky svým osvěžujícím vlastnostem ibišku se nejčastěji používá ve formě červeného, mírně nakyslého výluhu karkade, který je
ideální pro horké dny.
Čaj z ibišku neboli Karkáde má nejen neobvyklou chuť, ale také překvapivé léčivé vlastnosti. Díky polysacharidům v něm obsaženým
posiluje imunitní systém a traduje se, že podporuje také
správné fungování jater. Navíc je zdrojem vápníku a minerálních solí. Odvar z ibišku má protizánětlivé a protikřečové účinky, zklidňuje různá podráždění a dokáže také bojovat s horečkou. Hibiscus také pozitivně ovlivňuje naši krásu. Dokáže působit proti volným radikálům, které urychlují proces stárnutí a umožňuje tak udržet si mladistvý vzhled. Má mírný močopudný účinek, zabraňuje tak zadržování vody v těle a urychluje metabolismus, čímž
podporuje hubnutí. V kosmetice má zklidňující a změkčující účinek, skvěle se hodí například jako peeling. Je také výborným pomocníkem v boji proti celulitidě a dokonce má i přírodní samoopalovací účinek.
To ovšem stále není vše. Ibišek se používá nejen pro nálevy, jeho chuť jistě nalezne mnohá využití v naší kuchyni.
Z ibišku lze připravit vína, sirupy, džemy, zavařeniny, nebo jej přidat do pečení případně ním ochutit omáčky, masa, dezerty a saláty.