Kurkuma - vlastnosti, použití a kontraindikace
Zlato Indie – původ kurkumy
Kurkuma (latinsky Curcuma longa L.) je vytrvalý druh zázvoru, který se v přírodě vyskytuje pod několika různými názvy. Mnozí tomu říkají kurkuma, kurkuma Zohara, kurkuma kurkuma, kurkuma indická, žlutá, šafrán nebo indický šafrán. Ve staroarabském názvosloví se této rostlině říkalo „kurkuma“ – tento termín nám zůstal dodnes. Sluší se také dodat, že v angličtině se kurkuma překládá jako „turmeric“, což pravděpodobně pochází z latinského sousloví „terra merita“ a odkazuje na žluté minerální barvivo (okr) – prášková kurkuma se tomuto barvivu podobá.
Kurkuma je také běžně nazývána „zlatem Indie", což souvisí nejen s jejími cennými vlastnostmi, ale také s tím, že se na Dálném východě vyskytuje jako koření již minimálně 2500 let. Kurkuma byla poprvé zmíněna ve starověkých asyrských bylinných knihách. Zajímavé je, že se o ní zmínil i Marco Polo ve svých poznámkách ze své cesty do Číny. Bylo to během jeho doby, ve 13. století, kdy se kurkuma dostala spolu s arabskými obchodníky do Evropy.
Když už mluvíme o rostlině kurkuma, je třeba také zmínit mimořádnou roli, kterou hraje v Indii a na Dálném východě. Po tisíce let se kurkuma používá při různých typech hinduistických obřadů, včetně svatby a náboženských obřadů konaných v oblastech jako Bengálsko, Paňdžáb a Gudžarát. Kurkuma se navíc používá k výrobě speciálních náhrdelníků, které nahrazují snubní prsteny. Během festivalu Tamil Pongal se květy kurkumy dávají jako děkovná oběť bohu slunce Suryanu (kvůli své intenzivní žlutooranžové barvě je rostlina silně spojena se sluncem). Za zmínku také stojí, že žlutá barva kurkumy je považována za jedno ze sedmi energetických center v lidském těle, označované jako „centrum síly“.
Kurkuma je rostlina pocházející z Asie a jejím hlavním producentem je Indie. Najdeme ji také v Číně, stejně jako v jihovýchodní Asii – v Indonésii, Vietnamu, na Filipínách a v Thajsku. Za největšího producenta kurkumy je považován Nizamabad, indické město, které je zároveň nejvýznamnějším nákupním centrem kurkumy na světě.
Kurkuma je také běžně nazývána „zlatem Indie", což souvisí nejen s jejími cennými vlastnostmi, ale také s tím, že se na Dálném východě vyskytuje jako koření již minimálně 2500 let. Kurkuma byla poprvé zmíněna ve starověkých asyrských bylinných knihách. Zajímavé je, že se o ní zmínil i Marco Polo ve svých poznámkách ze své cesty do Číny. Bylo to během jeho doby, ve 13. století, kdy se kurkuma dostala spolu s arabskými obchodníky do Evropy.
Když už mluvíme o rostlině kurkuma, je třeba také zmínit mimořádnou roli, kterou hraje v Indii a na Dálném východě. Po tisíce let se kurkuma používá při různých typech hinduistických obřadů, včetně svatby a náboženských obřadů konaných v oblastech jako Bengálsko, Paňdžáb a Gudžarát. Kurkuma se navíc používá k výrobě speciálních náhrdelníků, které nahrazují snubní prsteny. Během festivalu Tamil Pongal se květy kurkumy dávají jako děkovná oběť bohu slunce Suryanu (kvůli své intenzivní žlutooranžové barvě je rostlina silně spojena se sluncem). Za zmínku také stojí, že žlutá barva kurkumy je považována za jedno ze sedmi energetických center v lidském těle, označované jako „centrum síly“.
Kurkuma je rostlina pocházející z Asie a jejím hlavním producentem je Indie. Najdeme ji také v Číně, stejně jako v jihovýchodní Asii – v Indonésii, Vietnamu, na Filipínách a v Thajsku. Za největšího producenta kurkumy je považován Nizamabad, indické město, které je zároveň nejvýznamnějším nákupním centrem kurkumy na světě.
Jak kurkuma vypadá?
Nať kurkumy je obvykle vysoká asi 100 cm, zatímco délka jejího tenkého oddenku (pouze 10-15 mm v průměru) je 5 až 6 cm.
Listy vyrůstající ze spodní části stonku kurkumy jsou kopinaté, široké (až 15 cm) a špičaté, přičemž jejich délka je až 50 cm. Zajímavé je, že listy kurkumy rostou v řadách – každá řada má 4 až 6 listů, které jemně obklopují stonek. Květy kurkumy vyrůstají na dlouhých a holých výhonech květenství (květenstvím je v tomto případě mírně nazelenalý klas), mají trubkovitý kalich a žlutý odstín.
Jak kurkuma roste?
Kurkuma je sice rostlina, která pochází z daleké Asie, ale můžeme ji pěstovat i doma. Stačí najít kvalitní oddenek, který má evropský certifikát biologického pěstování, který nám dává jistotu, že rostlina neobsahuje pesticidy. Oddenky kurkumy se obvykle prodávají v malých kouscích. Vyberte si 4-5 zdravých oddenků a zbytek uchovávejte v lednici a snězte.
Dalším důležitým krokem je nalezení vhodné polohy pro pěstování kurkumy. Mělo by být dobře osluněné – kurkuma má ráda ranní slunce a lehký odpolední stín. Pěstební substrát pro kurkumu by měl být úrodný a bohatý na kyselé živiny. Je dobré, aby byla půda mírně vlhká, ale pozor, aby nebyla přemokřená. Na druhé straně suchá půda způsobuje ztrátu listů a květů.
Pokud chcete kurkumu zasadit, její oddenky by měly být umístěny do země kolem dubna nebo května – kurkumu pěstovanou v květináči lze vysadit i v březnu. Hloubka výsadby je asi 10 cm, přičemž vzdálenost mezi rostlinami by měla být asi 35-40 cm. Za připomenutí stojí i správná péče – kurkumu je třeba pravidelně (i denně) zalévat, alespoň jednou měsíčně přihnojit a odplevelit. Po odkvětu by měla být omezena zálivka a po určitou dobu by se nemělo přihnojovat.
Chemické složení kurkumy
Nejdůležitější složkou zodpovědnou za specifickou chuť a vzhled kurkumy a zároveň za její cenné léčivé vlastnosti je kurkumin, polyfenolový antioxidant patřící do skupiny kurkuminoidů, který působí silně protizánětlivě. V dlouhém oddenku kurkumy najdeme od 0,5% do 5% kurkuminu, který obsahuje takové složky jako: vitamíny B (B1, B2, B3, B6, B9), vitamíny E a K, dále mikroživiny jako mangan, draslík, vápník, železo, hořčík, zinek, měď, sodík a draslík.
Zajímavé je, že oddenek kurkumy se skládá ze 60 % ze škrobu (jeden z nejoblíbenějších sacharidů), zatímco zbytek tvoří: vláknina (20 %), bílkoviny (7 %) a tuky (5 %). Tato rostlina také obsahuje četné esenciální oleje a polyfenolické sloučeniny. 100 g práškové kurkumy obsahuje 354 kcal, ale neobsahuje ani gram cholesterolu.
Zajímavé je, že oddenek kurkumy se skládá ze 60 % ze škrobu (jeden z nejoblíbenějších sacharidů), zatímco zbytek tvoří: vláknina (20 %), bílkoviny (7 %) a tuky (5 %). Tato rostlina také obsahuje četné esenciální oleje a polyfenolické sloučeniny. 100 g práškové kurkumy obsahuje 354 kcal, ale neobsahuje ani gram cholesterolu.
Kurkuma – vlastnosti
Surovinou s léčivými vlastnostmi a zároveň kořením běžně používaným v kuchyni je oddenek kurkumy. Mimořádnou sílu této rostliny objevili jako první Číňané – předpokládá se, že k léčebným účelům mohla sloužit i před 10 000 lety. Zpočátku se kurkuma používala ke zmírnění bolestí břicha a léčbě zánětů.
Dnes je kurkuma velmi populární nejen na Dálném východě, ale také v západních kulturách. Roste počet vědeckých výzkumů, které objevují její nová použití v alternativní medicíně. Do roku 2015 bylo zaznamenáno 116 klinických studií, které naznačují četné oblasti a potenciál kurkumy v boji proti mnoha nemocem, včetně rakoviny, onemocnění trávicího traktu a poruchy kognitivních funkcí.
Dnes je kurkuma velmi populární nejen na Dálném východě, ale také v západních kulturách. Roste počet vědeckých výzkumů, které objevují její nová použití v alternativní medicíně. Do roku 2015 bylo zaznamenáno 116 klinických studií, které naznačují četné oblasti a potenciál kurkumy v boji proti mnoha nemocem, včetně rakoviny, onemocnění trávicího traktu a poruchy kognitivních funkcí.
Kurkuma - protizánětlivé vlastnosti
Kurkuma se používá po stovky let k léčbě nemocí, jako jsou vředy, potíže s hojením ran, úplavice, kolika, žloutenka, svrab, zánět spojivek, sezónní nachlazení a rýma. Úžasný protizánětlivý účinek kurkumy potvrzují i američtí vědci, kteří tvrdí, že kurkumin v ní obsažený dokáže zvýšit hladinu katelicidinu (CAMP), což následně zabraňuje mnoha virovým, bakteriálním a plísňovým infekcím.
Sluší se také dodat, že kurkuma je neocenitelná nejen v prevenci mnoha virových infekcí, ale i při jejich léčbě, protože účinně chrání tělo před množením dalších virů v buňkách. Výsledky studií provedených na kurkumě jsou velmi slibné v souvislosti s bojem mj. s alfaviry, které způsobují stavy, jako je meningitida koní.
Sluší se také dodat, že kurkuma je neocenitelná nejen v prevenci mnoha virových infekcí, ale i při jejich léčbě, protože účinně chrání tělo před množením dalších virů v buňkách. Výsledky studií provedených na kurkumě jsou velmi slibné v souvislosti s bojem mj. s alfaviry, které způsobují stavy, jako je meningitida koní.
Kurkuma - vlastnosti podporující práci mozku
Jak upozorňují němečtí vědci z Institutu medicíny a neurofyziologie v Julichu, kurkuma dokáže urychlit reparační procesy probíhající v lidském mozku, v nichž hraje klíčovou roli tumeron v ní obsažený. Je to sloučenina zodpovědná za stimulaci procesu množení nervových buněk v mozku a podporující opravu mozku po nemoci nebo úrazu. Takové prohlášení naznačuje, že tumeron, stejně jako samotná kurkuma, mohou být v budoucnu použity při léčbě Alzheimerovy choroby nebo mrtvice.
Kurkuma - choleretický účinek
Kurkuma je rostlina, která stimuluje sekreci pankreatických enzymů, gastrinu a sekretinu. Navíc má jemný relaxační účinek (což je užitečné při PMS) a antibakteriální, např. na kmen bakterie Helicobacter pylori, který má silný vliv na vznik žaludečních vředů. Kurkuma je tedy jednou ze složek přípravků používaných při poruchách trávení a pankreatické dysfunkci.
Za zmínku stojí, že látky obsažené v kurkumě, především kurkumin, chrání jaterní buňky, proto jsou přípravky z kurkumy doporučovány pacientům trpícím jaterním selháním, projevujícím se problémy se sekrecí žluči a také záněty jaterního parenchymu, záněty žlučových cest.
Za zmínku stojí, že látky obsažené v kurkumě, především kurkumin, chrání jaterní buňky, proto jsou přípravky z kurkumy doporučovány pacientům trpícím jaterním selháním, projevujícím se problémy se sekrecí žluči a také záněty jaterního parenchymu, záněty žlučových cest.
Kurkuma – protirakovinný účinek
Kurkumin v kurkumě je především protizánětlivý a antioxidační. Stojí za to vědět, že tato rostlina má velký význam v prevenci a léčbě mnoha neoplastických onemocnění, jako jsou kupř. rakovina kůže, plic, úst, jícnu, žaludku, jater, slinivky břišní, tenkého střeva, tlustého střeva, prostaty, močového měchýře, děložního čípku, prsu a dokonce lymfom. Kurkumin je schopen inhibovat tvorbu neoplastických buněk ve všech fázích vývoje nádoru a také podporuje chemopreventivní účinky.
Kurkuma - odtučňovací vlastnosti
Jak jsme již zmínili, kurkuma obsahuje velké množství vlákniny, která napomáhá trávení a urychluje metabolické procesy. Zlepšená práce trávicího systému se proto promítá do rychlejšího metabolismu tuků a sacharidů, což zase chrání před nadměrným hromaděním tukové tkáně a pomáhá udržovat zdravou a štíhlou postavu.
Hepatoprotektivní účinek kurkumy způsobuje, že tato rostlina zlepšuje proces čištění těla od toxinů, což má také příznivý vliv na hubnutí. Pravidelně užívaná kurkuma navíc reguluje hladinu cukru v krvi, což je důležité nejen v kontextu lidí bojujících s poruchami cukru, ale i těch, kteří hledají přírodní způsob, jak snížit chuť k jídlu.
Hepatoprotektivní účinek kurkumy způsobuje, že tato rostlina zlepšuje proces čištění těla od toxinů, což má také příznivý vliv na hubnutí. Pravidelně užívaná kurkuma navíc reguluje hladinu cukru v krvi, což je důležité nejen v kontextu lidí bojujících s poruchami cukru, ale i těch, kteří hledají přírodní způsob, jak snížit chuť k jídlu.
Kurkuma – aplikace
Kurkuma se používá především v kuchyni, kde se používá jako samostatné koření nebo jako přísada do směsí koření, např. kari. Sluší se ale zdůraznit, že kurkumu tělo nejlépe vstřebá po zahřátí a spojení s tuky. Do čeho tedy kurkumu přidat? Kurkuma funguje skvěle jako přísada do mnoha jídel, jako je dušená zelenina, maso, polévka nebo rýže. Stačí jen špetka kurkumy, aby pokrm získal krásnou intenzivně žlutou barvu.
Kurkuma nachází uplatnění nejen v kuchyni, ale také v kosmetice, kde se využívá mj. pro barvení rtěnek nebo oplachování vlasů. Kurkumový olej je a zároveň jedna z jedinečných složek parfému, které dominují orientální tóny.
Protizánětlivý účinek kurkumy znamená, že se tato rostlina používá i do pleťových masek pro lidi s mastnou nebo aknózní pletí.
Kolik kurkumy můžete zkonzumovat za den?
Jak ukazují četné vědecké studie, kurkuma je velmi silná rostlina, proto se doporučuje jíst ji v malých množstvích, tj. asi ¼ čajové lžičky prášku z kurkumy denně, což je asi 6 mm čerstvého kořene. Podle doporučení vydaných Evropským úřadem pro bezpečnost potravin se přijatelný denní příjem kurkuminu pohybuje v rozmezí 0-3 mg/kg tělesné hmotnosti.
Jak pít kurkumu?
Skvělým způsobem je připravit si nálev z kurkumy, který nás postaví na nohy při oslabení organismu. Kurkumu stačí nakrájet na plátky a spařit s vodou, zázvorem a citronem. Kurkumu můžete také nastrouhat a vymačkat z ní šťávu, kterou pak můžete přidat do koktejlů, jogurtů nebo uvařeného čaje.
Kurkuma – kontraindikace
Lidé s obstrukcí žlučových cest a žlučovými kameny by měli být při užívání kurkumy opatrní, protože rostlina může zvýšit jejich bolest. A co víc, kurkuma stimuluje působení antikoagulancií, takže lidé užívající léky na ředění krve nebo užívající léky proti cukrovce by se měli užívání tohoto koření poradit s lékařem. Kurkuma v těhotenství také není dobrá varianta – kurkumin užívaný v nadměrném množství může u těhotných žen vyvolat stahy dělohy, a přispět tak k předčasnému porodu či potratu.
V poslední době si také stále více lidí klade otázku: „škodí kurkuma ledvinám?“. No, ačkoliv Food and Drug Administration (FDA) uvádí, že látky v kurkuminu jsou relativně bezpečné, samotné koření, pokud je konzumováno v příliš velkém množství, může nepříznivě ovlivnit ledviny. Potenciálním rizikem je v tomto případě tvorba ledvinových kamenů, která souvisí se zvýšenou koncentrací šťavelanu v moči. Je však třeba připomenout, že dodržováním zavedených norem konzumace kurkumy působí toto koření pozitivně u lidí bojujících s chronickým selháním ledvin. Kurkumin zlepšuje stav ledvin, snižuje hladinu zánětlivých markerů a snižuje poškození ledvin.
V poslední době si také stále více lidí klade otázku: „škodí kurkuma ledvinám?“. No, ačkoliv Food and Drug Administration (FDA) uvádí, že látky v kurkuminu jsou relativně bezpečné, samotné koření, pokud je konzumováno v příliš velkém množství, může nepříznivě ovlivnit ledviny. Potenciálním rizikem je v tomto případě tvorba ledvinových kamenů, která souvisí se zvýšenou koncentrací šťavelanu v moči. Je však třeba připomenout, že dodržováním zavedených norem konzumace kurkumy působí toto koření pozitivně u lidí bojujících s chronickým selháním ledvin. Kurkumin zlepšuje stav ledvin, snižuje hladinu zánětlivých markerů a snižuje poškození ledvin.
Pití kurkumy – vedlejší účinky
Kurkumu lze užívat například ve formě šťávy, ale pamatujte, že nepřekračujte doporučenou denní dávku kurkuminu. Zdánlivě malicherná neopatrnost může způsobit řadu nežádoucích účinků, jako např průjem, nevolnost, pálení žáhy, kyselý reflux, závratě a bolest hlavy, vyrážka a zhoršení onemocnění žlučových cest. Navíc lidé, kteří konzumují vysoké dávky kurkumy, mohou mít problém s krvácením a nadměrně nízkou hladinou glukózy – tento stav je zvláště nebezpečný pro lidi s cukrovkou, kteří si berou inzulín intravenózně. Naštěstí jsou tyto nežádoucí účinky pozorovány pouze u malého procenta lidí. Ve většině případů jsou i dávky kurkuminu až 8 000 mg/den tělem dobře snášeny.
Kurkuma také interaguje s mnoha léky, včetně léků na ředění krve, antidepresivy, léky na chemoterapii a srdeční choroby, antibiotiky a antihistaminiky (antialergické léky). Konzumace kurkumy současně s těmito přípravky může výrazně změnit jejich účinek.
Kurkuma také interaguje s mnoha léky, včetně léků na ředění krve, antidepresivy, léky na chemoterapii a srdeční choroby, antibiotiky a antihistaminiky (antialergické léky). Konzumace kurkumy současně s těmito přípravky může výrazně změnit jejich účinek.
Kurkuma – kde ji koupit?
Kurkuma se nejčastěji používá jako koření, které lze sehnat téměř v každém obchodě s potravinami a také v prodejnách zdravé výživy. V lékárnách jsou však k dostání různé druhy doplňků stravy, jejichž hlavní složkou je extrakt z kurkumy, standardizovaný díky specifickému obsahu kurkuminu. Jedná se o jedno nebo vícesložkové přípravky (obsahující piperin, kadidlo nebo berberin), které lze užívat ve formě tablet nebo perorálních kapslí. Pro zvýšení vstřebávání kurkuminu tělem se vyplatí vybírat takové produkty, které obsahují další složky, jako je piperin, který zvyšuje vstřebávání látky až 2000 krát.
Pokud hledáte kurkumu nejvyšší kvality a z prověřených zdrojů, můžete ji pohodlně koupit přímo v našem E-shopu.
Kurkuma (Curcuma longa) - prášek | Herbavis.cz
Kurkuma (Curcuma longa) - prášek | Herbavis.cz
Za kvalitu Vám ručíme:-)