Také už se těšíte na příjemné letní
večery s přáteli či rodinou, grilovaným masem a dobrým pitím? Kdo by se netěšil. Koneckonců jsme národem, kde 96 procent populace grilování už někdy zažilo a z toho 98 procent potvrdilo, že grilují několikrát do roka. Ruku na srdce, přestože mnohdy tyto pokrmy nejsou nic lehkého (zvláště na večer), grilovaným dobrotám se ubrání málokdo. A přestože lze nalézt recepty na „fitness“ grilování, každý výživový poradce potrvdí, že se jedná o omyl a kalorie se jen sbírají. Grilování jednoznačně nelze považovat za zdravý způsob úpravy jídla a to především kvůli vysoké teplotě, přepalování a také obsahu tuku. Proto se po bujarých večerních „grilovačkách“
mohou objevit zažívací potíže, například ve formě průjmu,
pálení žáhy, bolesti v břiše, plynatosti,
nevolnosti až po zvracení.
Není nutné ihned utíkat do lekárny a kupovat si předražené výrobky chemického původu, lze jít i přírodní cestou a obrátit se na jednu z nejstarších forem léčení –
bylinkářství. Každý člověk, pokud trošku zavzpomíná, si jistě vybaví hned několik druhů bylinek, které by použil při žaludečních obtížích, ať už z“rodinných receptů babičky či maminky“ nebo prostě intuitivně. Jedna z nejznámnějších rostlin, využívající se při mnoha obtížích, je
Aloe vera, která blahodárně působí také při žaludečních obtížích. Pokud ji přimícháte k
Sangre de drago a peruánskou bylinkou s názvem Chanda Piedra, získáte zaručený žaludeční lék.
Chanca Piedra, která v překladu znamená
„roztříštěný kámen“ či
„lomikámen“ , je silným prostředkem při léčbě trávících obtíží, který dělá čest svému jménu. Tato divoce rostoucí rostlina je využívána od pradávna v lidové medicíně Jižní Ameriky a roste nejen tam, ale i v deštných pralesech Baham, Indie a Číny. Pro své široké spekrum účinků je hojně využívána i na Floridě či v Texasu. Své jméno dostala díky účinkům nadzemní části rostliny, která působí jako diuretikum, stimulující tvorbu žluči a jako prostředek k léčbě žlučníkových a ledvinových kamenů.
Velmi pozitivní využití také získala při léčbě jakýchkoliv trávících obtíží, jelikož napomáhá udržovat správnou rovnováhu PH v žaludku a díky svým antioxidačním látkám je také výborným bojovníkem při změnách klimatu a zajištuje přirozenou obranyschopnost a odolnost organismu.
Kromě výše uvedených léčivých účinků má tato rostlina ještě jeden „bonus“ právě pro období grilování a následků této společenské radosti. Chanca Piedra podporuje metabolismus tuků a normalizuje hladinu krevního cukru, tudíž bude kýženým parťákem pro tělo, které jistě ocení tento přírodní spalovač. Tak hurá na gril!