Zima je obdobím chladu, ledu, zamrzajících vod a otevírající se země. To všechno má samozřejmě vliv také na naši kondici a zdraví. V tomto období bychom neměli plýtvat svou jangovou energií a udělat si tu pravou zimní pohodu.
Tyto tři zimní měsíce se nazývají NEI JING – uschovávání a uzavírání
V tomto období je dobré chodit brzy spát a vstávat až po východu slunce. Měli bychom pečovat také o naše duševní zdraví a „ducha“ chránit jako hluboko ukrytý poklad nebo tajemství. To, co jsme tak těžko získali, je potřeba si hýčkat.
Měli bychom se chránit před zimou i prochladáním. Je také důležité, abychom co nejvíc pobývali v teple, ale zároveň se nepotili. Tím bychom mohli zbytečně přicházet o vzácnou jangovou energii. Pokud bychom se v tomto období zbytečně vyčerpávali, chyběla by nám tato energii na jaře. Tím bychom si nadměrně vyčerpávali životní energii ledvin a na jaře bychom se mohli cítit slabí, vyčerpaní a dokonce ochablí. Narušili bychom svému tělu i proces zrození nové jarní čchi.
V tomto zimním období jsou tak nějak logicky v největším ohrožení močové cesty, močový měchýř a ledviny. Tak jako zamrzá voda v přírodě, může zamrzat také naše energie.
Zima by tak měla být obdobím největšího klidu. Stačí se podívat na přírodu, co v tomto období dělá a věděli to také naši předci. Je důležité odpočívat, meditovat, rozjímat, být v klidu a pohodě. Neměli bychom podnikat ani žádné extrémní aktivity. Zkrátka všeho z mírou. To platí o sportu, domácích pracích a dokonce i o sexu.
Každé roční období má také své dominantní chutě. A pro zimu jsou to hořká a slaná chuť.
Slaná chuť nám pomáhá zvlhčovat tkáně. Je úzce spojena s ledvinami a všemi orgány, které s nimi souvisejí. Přímou vazbu má slaná chuť i ke slezině, slinivce a podporuje naše trávení. Podporuje duševní zdraví, zlepšuje schopnost soustředění. Posiluje dokonce oslabené srdce. Slaná chuť je vhodná především pro suché, nervózní a tělesnou stavbou křehké postavy. Pokud však je soli a slané chuti nadbytek, může způsobovat agresivitu.
Hořká chuť napomáhá v těle procesu ochlazování. Je ideální především pro robustní osoby se sklonem k vysokému tlaku a horkosti v těle. Pomáhá při vnitřních zánětech. Odvádí z těla horkost, čistí cévy od cholesterolových usazenin, snižuje vysoký krevní tlak a dělá dobře také játrům. Je ideální pro lidi s nadváhou. Na hořkou chuť by si měli dávat pozor vegetariáni a zimomřivé osoby.
Co se týká stravy v zimním období, jsou nejvhodnější husté, výživné polévky. Základem by měla být kořenová zeleniny, dýně, zelí, kapusta, kysané zelí a kvašená zelenina, luštěniny. Zkrátka opět jsme u našich předků a jejich jídelníčku.
A ještě jeden TIP: V zimě nám udělá dobře, když si denně sníme hrstičku vlašských ořechů, které zpomalují kornatění mozkových tepen a předcházejí senilní demenci. Výrazně také posilují ledviny, které jsou zdrojem životadárné esence důležité pro krve tvorbu, kostní dřeň a kondici našeho mozku. Pokud se ještě chystáte na přípravu Vánočních cukroví nebo jiných dobrot, můžete vlašské ořechy použít jako zdravou přísadu.
Je jen na Vás, jak si zimu užijete a v jaké kondici vstoupíte do Nového roku. Každopádně Vám všem přejeme pevné zdraví, veselou mysl a hezké, mezilidské vztahy:-)