Žaludeční vředy jsou defekty, které se vyskytují na sliznici žaludku nebo dvanácterníku. Týkají se především lidí ve věku okolo 60 let a výše. Častěji jsou postižení muž. Vředy většinou vznikají působením žaludečních kyselin na sliznici, která je oslabena pitím alkoholu, kouřením, nevhodnou stravou, stresem apod. Kyseliny tak mohou sliznici postupně narušovat, naleptávat až dojde k tvorbě vředů. Ty se pak projevují bolestí a pálením v oblasti žaludku a břicha, křečemi, špatným trávením, těžkostí po jídle, plynatostí, říháním, zvracením, pálením žáhy, nechutenstvím a úbytkem na váze.
U žaludečních vředů je zásadní úprava životního stylu. Vyhýbání se stresu, alkoholu a kouření. Postižený by měl mít pravidelnou stravu se správnou termikou. Měl by jíst častěji v menších dávkách a dodržovat dietní zásady při vředové chorobě žaludku. Významnou pomocí při léčbě a rekonvalescenci jsou také byliny chránící sliznice trávícího ústrojí a byliny obsahující hořčiny, které napomáhají a usnadňují trávení.
U žaludečních vředů je zásadní úprava životního stylu. Vyhýbání se stresu, alkoholu a kouření. Postižený by měl mít pravidelnou stravu se správnou termikou. Měl by jíst častěji v menších dávkách a dodržovat dietní zásady při vředové chorobě žaludku. Významnou pomocí při léčbě a rekonvalescenci jsou také byliny chránící sliznice trávícího ústrojí a byliny obsahující hořčiny, které napomáhají a usnadňují trávení.
Příčiny
• alkohol
• kouření
• léky
• nevhodná strava a agresivní potraviny
• nevhodné stravovací návyky, přejídání
• chronický stres
• dědičnost
• neléčené pálení žáhy
• nadměrná tvorba žaludečních kyselin
• nevhodná termika potravin (příliš horké nebo studené)
Projevy
• bolest a pálení v oblasti žaludku a břicha
• křeče v oblasti břicha
• nevolnost
• pocit těžkosti po jídle
• špatné trávení
• nadýmání
• zvracení
• pálení žáhy
• návrat natrávené potravy
• nepříjemné pocity v ústech
• zápach z úst